1,5 jaar Groningen@Work gevierd met inspirerende netwerkbijeenkomst

15 feb 2018

MKB

Acht korte pitches van de Groninger Ondernemersregeling, het verhaal over de Top Dutch campagne, gebiedsregisseur Gerard Kremer over de ontwikkelingen in Oost-Groningen en een enthousiast verhaal van Eric Vos over de kansen die er liggen voor werkzoekenden en technische bedrijven. Het kwam eind januari allemaal aan bod tijdens de jaarlijkse netwerkavond van Groningen@Work. Dit economie- en arbeidsmarkt programma van de provincie loopt nu zo'n twee jaar en de eerste resultaten zijn positief.

Voor grote en kleine ondernemers
Patrick Brouns, gedeputeerde economie, vertelde dat de programma's die de provincie nu uitvoert van aanbodgericht naar vraaggericht zijn ingestoken. Brouns: 'Ik spreek wekelijks in diverse bijeenkomsten ondernemers en weet waar behoefte aan is'. Zo hebben we, samen met partners als de NOM en SNN, regelingen om grote bedrijven naar onze regio te trekken, maar ook voor de kleine zelfstandige is er de Groninger Ondernemersregeling.'

Groeiende werkgelegenheid
Brouns noemde verder nog enkele mooie cijfers op. Zo zijn er tot nu toe door de programma's van de provincie in potentie zo'n 1700 nieuwe banen gecreëerd, waarvan 1000 voor lager geschoolden. En als je de cijfers van de NOM en SNN erbij pakt zijn het 3000 directe banen en 4500 indirecte.

1000-banen plan
Toch zijn er nog zat uitdagingen op economisch vlak. Zo noemde gedeputeerde Eelco Eikenaar, die het onderwerp arbeidsmarkt in zijn portefeuille heeft, als grootste uitdaging de mismatch; het gat tussen werkzoekenden en vacatures die maar niet ingevuld worden. Om dit probleem tegen te gaan heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 6,23 miljoen euro uitgetrokken voor het 1000-banen plan.

Het doel is om minstens 1000 werkzoekenden uit met name Noordoost-Groningen door middel van begeleiding en scholing aan een baan te helpen in de bouw- en technieksector. Met name bedrijven die betrokken zijn bij de afhandeling van de aardbevingsschade worden verplicht om leer-/werkplekken aan te bieden voor deze doelgroep.

Top Dutch
Door de avond heen waren er acht pitches van programma's waar zowel gevorderde als startende ondernemers gebruik van kunnen maken. Van ondersteuning bij export naar China als meester-gezeltrajecten in de metaalsector. Als afsluiting vertelden campagnemakers Stef van der Ziel en Gerard de Boer over de Top Dutch-campagne. Ze wilden uiteraard nog niks kwijt over de nieuwe campagne die enkele weken later los zou gaan, maar ze vertelden wel dat ze Groningen willen positioneren als de vierde mainport van Nederland. 'Bij Tesla weten ze nu van ons bestaan, nu nog zorgen dat de rest van Nederland ook weet dat ze ons nodig hebben'.

Reacties

 1. Ik ben benieuwd naar de volgende bijeenkomst en zou daar graag een toelichting willen geven op het programma, dat ik in samenwerking met meerdere partijen(werkplein, zorginstellingen, coöperaties) aan het ontwikkelen en uitvoeren ben, gericht op de rehabilitatie en re-integratie van werkzoekenden, met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, in duurzame banen in het eigen dorp, gericht op het vergroten van de leefbaarheid

  geertje Karstens, m.0652479765

  geertje karstens op donderdag 15 februari 2018 15:00

  1. Beste mevrouw Karstens,

   Bedankt voor uw positieve reactie. Ik ga uw verzoek intern doorgeven aan de collega's die bezig zijn met de bijeenkomsten en arbeidsmarkt. Mogelijk sturen ze u een e-mail.

   Met vriendelijke groet,
   Maaike Kuipers
   Communicatieadviseur Groningen@Work

   Beheerder website Groning@Work op donderdag 22 februari 2018 13:45

Laat een reactie achter
 • Wordt niet openbaar gemaakt