Beurs voor geneesmiddelenonderzoek Sulfateq en UMCG

1 okt 2018

MKB

Het onderzoeksproject van Sulfateq en het UMCG heeft onlangs een industrial Doctorate beurs toegekend gekregen van de NWO. Een mooie erkenning voor de goede samenwerking tussen het bedrijf en de onderzoeksgroep van prof. Henning. Deze leidde tot de ontwikkeling van een nieuwe klasse van veelbelovende geneesmiddelen.

De beurs stelt Sulfateq en het UMCG in staat de precieze werking van een nieuwe klasse geneesmiddelen te ontrafelen, en zijn toepassing in verschillende ziektebeelden te testen. Met de subsidie willen Sulfateq en het UMCG een nieuw geneesmiddel tegen acute nierschade van de preklinische naar de klinische fase brengen.

De slaagkans van geneesmiddelenonderzoek is laag. Als een geneesmiddel op een onderdeel niet voldoet, moeten onderzoekers vaak weer helemaal terug naar af. Het is dus bijzonder dat het samenwerkingsverband er nu in is geslaagd de hele reis af te leggen van de gedachte naar bruikbare producten die nu op dieren worden getest.

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie vanuit het Innovatief Actieprogramma Groningen.

 

Samenbrengen van MKB en wetenschap

Het Industrial Doctorate programma van de NWO richt zich op het bevorderen van de samenwerking tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven, in het bijzonder op het mkb. Binnen het programma voert een kandidaat-promovendus werkzaamheden uit bij zowel de kennisinstelling als het deelnemende bedrijf. Het mkb is een belangrijke motor voor innovatie binnen het bedrijfsleven. Juist in een mkb kan een Industrial Doctorate bijdragen aan overdracht en directe toepassing van wetenschappelijke kennis. Hiermee wordt de impact op een toepassing in de praktijk groter.

Winterslaap

Sulfateq en de onderzoeksgroep van Henning werken sinds 2011 intensief samen. Henning is gefascineerd door winterslaap en met name de mechanismen die winterslapers beschermen tegen schade. Tijdens de winterslaap worden dieren erg koud (zo’n 4°C), maar warmen elke 1-2 weken weer eventjes helemaal op. Henning ontdekte een mechanisme waarmee de winterslaper zich beschermt tegen deze snelle temperatuurswisseling. In samenwerking met Sulfateq werden stoffen ontwikkeld die dit mechanisme aanzetten, en deze blijken ook in mensencellen te werken. Daarmee heeft Sulfateq een potentieel geneesmiddel in handen dat mensen kan beschermen in slechte tijden hebben, bijvoorbeeld bij ziektes als diabetes en COPD of een moeilijke situatie, zoals een langdurige operatie of groot ongeluk.

Patent in USA, Japan, Europa en Australië

Er is inmiddels een portfolio van stoffen opgebouwd die verder ontwikkeld kunnen worden als geneesmiddel. Als eerste wordt de meest werkzame stof ontwikkeld om acute nierschade te voorkomen tijdens hartchirurgie. Het belangrijkste patent is toegekend in de USA, Japan, Europa en Australië. Andere patenten van gebruik van de ontwikkelde stoffen zijn in aanvraag en zitten in de pijplijn.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt