Blockchain wedstrijd nu al een succes met bijna 40 aanmeldingen

10 jul 2017

Digitalisering

De zoektocht in Groningen naar IT-ondernemers die met de nieuwe blockchain technologie aan de slag willen is nu al geslaagd. Er zijn 38 aanmeldingen binnengekomen op de oproep van de provincie en het Ministerie van Economische Zaken om mee te doen met de SBIR-competitie. Aan ondernemers werd gevraagd ideeën in te dienen voor Blockchain toepassingen die de overheid nodig heeft. Eind augustus worden de ondernemingen bekend gemaakt met de beste ideeën en de bijbehorende offerte. Zij krijgen de opdracht een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. De ondernemingen met de meest kansrijke haalbaarheidsonderzoeken krijgen in mei 2018 de opdracht om hun product ook echt verder te ontwikkelen. Het totale budget voor de competitie bedraagt  500.000 euro.

Initiatiefnemer Patrick Brouns, gedeputeerde van Ondernemerschap & Innovatie, is niet verrast door het grote aantal aanmeldingen: “Dit bewijst maar weer eens dat er in Groningen veel kennis over de nieuwe blockchain technologie én enthousiasme voor handen is. Het mes snijdt aan twee kanten. Als overheid staan we voor een aantal maatschappelijke uitdagingen en willen we graag kijken wat blockchain oplossingen hierin kunnen betekenen. Aan de andere kant is dit een unieke kans voor IT-ondernemers om hun ideeën verder te ontwikkelen. Ik heb hoge verwachtingen van de resultaten. Onze provincie is met recht een koploper in Nederland op dit gebied”. 

Blockchain
Blockchain is een softwaretechnologie, waarmee gegevens onwrikbaar vastgelegd kunnen worden voor het verrichten van veilige digitale transacties. Informatie kan wel worden vastgelegd en geactualiseerd, maar niet worden gemanipuleerd. Het bijhouden van gegevens in registers en het uitvoeren van transacties kan plaatsvinden zonder tussenkomst van een vertrouwde derde partij, maar wel met centrale registratie bij bijvoorbeeld een bank, een notaris of een certificaatuitgever.

Small Business Innovation Research (SBIR)
SBIR staat voor Small Business Innovation Research en is een competitie die ondernemers uitdaagt nieuwe producten of diensten te ontwikkelen die de overheid nodig heeft. Veel blockchain initiatieven zijn nog pril. De nieuwe SBIR-regeling “Blokchain toepassingen met een publiek belang in de praktijk gebracht” sluit aan op de behoefte in de markt en bij de overheid om de ontwikkeling van blockchain-toepassingen te versnellen. In de SBIR competitie staan drie thema’s centraal: gezondheidszorg, energie en uitvoering van publieke taken.

Lees meer op: www.rvo.nl/subsidies-regelingen/sbir/oproep-blockchaintoepassingen-groningen

 

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt