Carbexplore Research groeit met nieuw platform enzymtechnologie

4 jun 2019

Healthy ageing

Onderzoeksbedrijf CarbExplore Research  krijgt  € 50.000 subsidie voor de oprichting van een platform voor enzymtechnologie. Het platform onderzoekt enzymen voor het ontwikkelen van gezondere voedingsmiddelen. Door de investering in nieuwe apparatuur en technieken kan het bedrijf veel sneller werken. Naar verwachting levert de investering binnen drie jaar 10 nieuwe banen op.

Enzymen zijn eiwitten die een chemische reactie in of buiten een cel kunnen opwekken. CarbExplore Research heeft een verzameling van meer dan 1.000 unieke CAZymes, enzymen voor het produceren van vernieuwende koolhydraten. De Rijksuniversiteit Groningen heeft deze verzameling en de bijbehorende kennis in 30 jaar opgebouwd. Onderzoekers bewerken en testen de enzymen momenteel stuk voor stuk en dat is een arbeidsintensief proces. 

Gezondheid
Door de ontwikkeling van gezondere voedingsmiddelen draagt de enzymtechnologie bij aan de gezondheid van Noord-Nederland. Voorbeelden zijn gemodificeerd zetmeel met lage calorische waarde en suikers met langzame glucose-afgifte. Deze voedingsmiddelen hebben minder calorieën en koolhydraten waardoor ziektes als diabetes en obesitas kunnen verminderen.Deze voedingsmiddelen hebben minder calorieën en koolhydraten, waardoor er minder kans is op ziektes als diabetes en obesitas.

Snelle groei
CarbExplore is een start-up vanuit de kennis en het onderzoekswerk van prof. dr. Lubbert Dijkhuizen. CarbExplore is een beginnend bedrijf dat sinds de oprichting in 2017 een snelle groei heeft doorgemaakt. Het team groeide in ruim een jaar van vier naar zeven personen. Naar verwachting zorgt de investering voor omzetgroei en meer banen.

Innovatief en Duurzaam MKB
De subsidie komt uit de regeling Innovatief en Duurzaam MKB, onderdeel van Groningen@Work, het programma economie en arbeidsmarkt van de provincie Groningen. Met deze regeling stimuleert de provincie Groningen innovatie, duurzame ontwikkeling en werkgelegenheid bij het regionale bedrijfsleven.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt