Eerste perslucht diagnosecentrum in Noord-Nederland komt in Groningen

18 jul 2017

Financiering

Het Groningse bedrijf Poelstra Perslucht bv breidt zijn diensten uit door te investeren in een perslucht diagnosecentrum. Dit centrum is uniek in Noord-Nederland en wordt ontwikkeld als gevolg van een toenemende vraag. Het bedrijf kan zowel op hun bedrijfslocatie in Groningen perslucht testen als bij klanten ter plaatse door de inzet van een mobiele machine. Vanwege de toename met drie werknemers (één HBO en twee LBO) en het innovatieve en duurzame karakter van de investering geeft de provincie Groningen 26.978 euro subsidie aan het bedrijf. Dit geld is afkomstig uit Groningen@Work, het economie- en arbeidsmarktprogramma.

Tot nu toe is er in Noord-Nederland geen plek waar bedrijven hun perslucht kunnen laten testen. Met de komst van dit diagnosecentrum verandert dit. Het zijn voornamelijk de voedingsmiddelenindustrie en bedrijven in de gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen en tandartsen, die gebruik maken van perslucht. Door strengere eisen in de voedingsmiddelenindustrie en het toegenomen bewustzijn op onder andere energiebesparing verwacht Poelstra dat steeds meer bedrijven hun perslucht willen laten testen. Het gaat dan om het meten van de kwaliteit van de lucht, het energieverbruik, de mogelijke lekkage en het kalibreren van de perslucht.

Wat is perslucht?
Perslucht is samengeperste  lucht en wordt voor verschillende  toepassingen gebruikt. Van het oppompen van banden tot aan het beademen van patiënten in een operatiekamer. Perslucht wordt verkregen met een compressor. Een compressor perst gas of lucht samen en maakt het onder hogere druk beschikbaar. Afhankelijk van het type compressor en de kwaliteit van de aangezogen lucht kunnen er hele kleine oliedeeltjes in de perslucht komen. Voor normale toepassingen worden deze oliedeeltjes er op een simpele manier uitgevangen. Indien de lucht voor beademing of voor medische doeleinden wordt gebruikt, dient de perslucht volkomen olievrij te zijn en moet de lucht nog beter gezuiverd zijn.

Het moederbedrijf
Machinefabriek Poelstra BV is een familiebedrijf dat is opgericht in 1961. In 2011 is het gestart met een nieuwe bedrijfsactiviteit genaamd, Poelstra Perslucht BV. Het is een aparte onderneming gericht op verkoop, montage en onderhoud van persluchtsystemen. Daar komt nu dus het testen van de perslucht bij. Het bedrijf heeft vijftien medewerkers in dienst en is gevestigd aan de Atoomweg in Groningen.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt