500.000 euro voor uitvoering van de beste blockchain ideeën

20 apr 2017

Duurzame energie

Winnaars blockchain competitie krijgen opdracht hun idee uit te voeren

De provincie Groningen en het ministerie van Economische Zaken zijn op zoek naar ondernemers die met de nieuwe blockchain technologie aan de slag willen. Zij worden uitgedaagd mee te doen met een SBIR-competie en ideeën in te dienen voor Blockchain toepassingen die de overheid nodig heeft. Dit kan op drie specifieke gebieden: zorg, energie en uitvoering van publieke taken. De ondernemingen met de beste ideeën en bijbehorende offerte krijgen de opdracht voor een haalbaarheidsonderzoek. De ondernemingen met de meest kansrijke haalbaarheidsonderzoeken krijgen vervolgens de opdracht om hun product verder te ontwikkelen. Inschrijven kan binnenkort via de website van RVO. Houd voor meer informatie Twitter en www.groningenatwork.com in de gaten.

Gedeputeerde Patrick Brouns lanceerde de prijsvraag op de post-hackathon meetup Dutch Blockchain Hackathon op 2 mei
Gedeputeerde Patrick Brouns lanceerde de prijsvraag op de post-hackathon meetup Dutch Blockchain Hackathon op 2 mei

Blockchain is een softwaretechnologie, waarmee gegevens onwrikbaar vastgelegd kunnen worden voor het verrichten van veilige digitale transacties. Informatie kan wel worden vastgelegd en geactualiseerd, maar niet worden gemanipuleerd. Het bijhouden van gegevens in registers en het uitvoeren van transacties kan plaatsvinden zonder tussenkomst van een vertrouwde derde partij, maar wel met centrale registratie bij bijvoorbeeld een bank, een notaris of een certificaatuitgever.

Grote impact blockchains
Blockchains kunnen de manier waarop we zaken doen, wetgeving uitvoeren en zaken registreren, ingrijpend veranderen. Ze kunnen de informatiepositie van eindgebruikers versterken met behoud van privacy. Gedeputeerde Patrick Brouns: “Blockchains gaan een nog grotere impact hebben op ons dagelijks bestaan dan wij nu kunnen voorzien. Het is daarmee een belangrijke en interessante ontwikkeling voor iedereen. Deze SBIR competitie zal hier een boost aan geven en biedt bovendien elke IT-ondernemer de kans om zijn talenten op dit gebied in de praktijk te brengen.”

Small Business Innovation Research (SBIR)
SBIR staat voor Small Business Innovation Research en is een competitie die ondernemers uitdaagt nieuwe producten of diensten te ontwikkelen die de overheid nodig heeft. Veel blockchain initiatieven zijn nog pril. De nieuwe SBIR-regeling “Blokchain toepassingen met een publiek belang in de praktijk gebracht” sluit aan op de behoefte in de markt en bij de overheid om de ontwikkeling van blockchain-toepassingen te versnellen. Voor de SBIR is 500.000 euro beschikbaar. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat de regeling uitvoeren.

 

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt