Groningse bouwleverancier ontwikkelt gevelpanelen van stro

4 jul 2017

Duurzame energie

Financiering

Werkwijze uniek voor Noord-Nederland

Het Groningse bedrijf Prefab Strobouw is het eerste bedrijf in Noord-Nederland dat geprefabriceerde gevelpanelen en wanddelen ontwikkelt die gemaakt zijn van stro. Hiervoor wordt aan de Euvelgunnerweg in Groningen een nieuwe fabrieks- en productieruimte opgezet waar dit nieuwe product in elkaar wordt gezet. Het bedrijf verwacht op de middellange termijn één tot vijf werknemers op mbo-niveau in dienst te nemen. Vanwege het innovatieve karakter en de toename van werkgelegenheid krijgt het bedrijf 11.858 euro subsidie

Ondanks dat er al langere tijd wordt geëxperimenteerd met stro in de bouw is dit product uniek in Noord-Nederland. De strobalen zijn afkomstig uit Veendam en het totaalproduct wordt in de nieuwe timmerfabriek in elkaar gezet. Daar wordt stro in de gevelpanelen geperst en aan de binnen-en buitenzijde gestuukt tegen brandgevaar en weersinvloeden. Na levering op de bouwlocatie plaatst de aannemer de geprefabriceerde gevelpanelen en bouwt zo een complete gevel op. De werkwijze van de bouwleverancier is uniek in Noord-Nederland. De gevelelementen zijn een duurzaam alternatief voor bestaande bouwmethoden in de laagbouw en zijn isolerend.

Ontwikkelen en testen
Prefab Strobouw gaat het product de komende tijd verder testen en ontwikkelen. Dit zal gedurende het project leiden tot aanpassing van het productieproces en vernieuwing van het product. Omdat samenwerking en kennisdeling is in deze fase van belang zijn, doet het bedrijf mee aan het project BuildinG van onderzoeksinstituut TNO en de Hanzehogeschool. Hier testen ze een proefgevel en gevelpanelen op constructieve sterkte en aardbevingsbestendigheid.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt