Innovatieve “high care” droogtechniek voor Prihoda uit Leek

10 jan 2018

Duurzame energie

Investering in wasserij voor airsocks zorgt voor nieuwe banen en meer omzet

Vanwege een toenemende vraag vanuit de markt investeert het bedrijf Prihoda uit Leek in een innovatieve techniek, waarmee textiele luchtslangen, ook wel airsocks genoemd, onder steriele condities kunnen worden gewassen, gedroogd en verpakt. Met deze investering verwacht Prihoda meteen bij de start twee nieuwe medewerkers op LBO- en MBO-niveau nodig te hebben en binnen drie jaar nog eens vier werknemers. Voor de ontwikkeling van deze techniek geeft de provincie Groningen een subsidie van € 23.900 euro uit het Programma Innovatief & en Duurzaam MKB Groningen 2, onderdeel van Groningen@Work.

De ruimte waarin de airsocks grondig gereinigd worden.
De ruimte waarin de airsocks grondig gereinigd worden.

Innovatie
De vraag naar het “high care” behandelen (reinigen, drogen en verpakken) van airsocks, komt met name voort uit de farmacie en voedsel- en zuivelindustrie. Branches die nu al moeten voldoen aan hoge en steeds strenger wordende eisen. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, ontwikkelt Prihoda een droogsysteem, waarbij de luchtbehandeling en -regeling op basis van een innovatieve condensdroging functioneert en er sprake is van gescheiden luchtstromen. Hierdoor wordt kruisbesmetting in de ruimte voorkomen. De airsocks, die in doorsnee kunnen variëren van 10 tot 150 cm en in lengte van 1 tot 10 meter, komen na het wassen in een steriele ruimte terecht die voldoet aan de hoogste normering. Met behulp van een innovatief en ingenieus systeem van ophangen, worden ze vervolgens effectief en snel gedroogd.

Deze droogtechniek kost minder tijd en dus minder energie dan de hedendaagse manier van drogen in wasdrogers. De droogruimte wordt via verschillende protocollen bacterievrij gehouden, zodat de airsocks die gereed zijn, bacterievrij geseald en verpakt kunnen worden voor transport. In het eigen laboratorium voert Prihoda periodiek of op verzoek van de opdrachtgevers bacteriologische onderzoeken uit, waarbij getest wordt op algemene hygiënische staat of op specifieke bacteriën. Hierdoor kan Prihoda per wascyclus garanderen dat aan de hoogste normen wordt voldaan.

Nieuwe klanten
De investering zal Prihoda een unieke positie in de markt geven. Directeur Peter Berg is daar vast van overtuigd: "In tegenstelling tot onze concurrenten, zal Prihoda, samen met de andere ondernemingen in de groep, als enige in Nederland, en wereldwijd, een totaalpakket kunnen aanbieden: ontwerpen, leveren, monteren van klimaatsystemen èn onder cleanroomcondities reinigen en verpakken van airsocks."

Het bedrijf
Prihoda BV uit Leek is onderdeel van HVG Klimaattechniek en levert als Nederlandse vertegenwoordiger exclusief de airsocks, ook wel textiele luchtslangen genoemd. Bij Prihoda werken momenteel vijf medewerkers. De HVG-groep met daarbinnen de bedrijven Northair BV en Projektmontage BV, heeft klanten in binnen- en buitenland en heeft ervaring in diverse soorten omgevingen waar lucht en/of luchttransport van belang is, variërend van laboratoria tot HACCP (voedselveiligheid) omgevingen.
 

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt