Nieuwe wasstraat zorgt voor extra werkgelegenheid

14 mrt 2017

Duurzame energie

Bedrijf beschikt als eerste in Europa over palletspinner

Het bedrijf S&K uit het Groningse Marum investeert in een nieuwe, hypermoderne wasstraat. De wasstraat is bedoeld voor het reinigen van plastic pallets en wordt voorzien van een nieuwe en duurzame droogtechniek (spinning). De klanten van S&K zijn voornamelijk de farmaceutische industrie en de levensmiddelenbranche. Door deze investering komen er naar verwachting tien arbeidsplaatsen bij. De provincie Groningen heeft 50.000 euro subsidie aan deze investering toegekend vanuit het programma Groningen@Work.

De investering in de wasstraat komt vooruit uit een steeds groter wordende vraag. Hierdoor loopt door de doorlooptijd van ontvangst van gebruikte pallets tot aan aflevering van schone pallets op tot een week, terwijl S&K streeft naar een doorlooptijd van twee á drie dagen. Door de investering kunnen klanten een kleinere voorraad pallets aanhouden, wat een aanzienlijke besparing oplevert. Het aantal wassingen per week staat nu op 12.000 en loopt met de nieuwe wasstraat naar verwachting op tot 20.000.

Zo komt de palletwasstraat er uit te zien.
Zo komt de palletwasstraat er uit te zien.

Als eerste in Europa

Met de nieuwe wasstraat zal de kwaliteit van het reinigingsproces verbeteren. Bij de huidige wasstraat wordt gebruik gemaakt van een afblaassysteem, waarna "restvocht” op de pallets achterblijft. In de nieuwe machine wordt gedroogd door een centrifuge, waardoor de pallets 100% droog zijn. Het betreft een compleet nieuwe ontwikkeling. S&K zal als eerste bedrijf in Nederland en in Europa beschikken over een palletspinner.
 

Duurzamer

Door een andere wijze van drogen daalt ook het energieverbruik. De nieuwe machine zal maximaal 15 tot 17 kW gebruiken. Dit in vergelijking tot de huidige machine met blowers die met hetzelfde resultaat 200 kW zou verbruiken. De machine zorgt er daarnaast ook voor dat er minder water en reinigingsmiddelen nodig zijn en dat het gehele proces sneller gaat. Waardoor klanten de pallets sneller weer terug hebben.

Economische effecten

Door de uitbreiding met de nieuwe wasstraat verwacht het bedrijf het eerste jaar zes nieuwe werknemers met een mbo-diploma aan te nemen. Het gaat hierbij om de bemanning van de machine en van de heftrucks voor het aan- en afvoeren van de pallets. Op termijn kan de investering zorgen voor nog eens tien nieuwe arbeidsplaatsen. Gedeputeerde Patrick Brouns is daarmee erg blij: "Een geweldig voorbeeld van hoe innovatie in het productieproces de marktpositie versterkt en leidt tot werkgelegenheidsgroei".

Bekijk dit artikel ook in het nieuws.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt