Ondernemers bezoeken gedeputeerde Brouns

10 okt 2018

MKB

Tijden een bezoek aan gedeputeerde Patrick Brouns op het provinciehuis vertellen Rob Pikkert (Telson), Piet Scholten (Drenth Holland) en Wilfred en Petra Haafs (Bakkerij Haafs)  wat de subsidie van de provincie voor hun bedrijf betekent. "Meer omzet en minder ziekteverzuim."

Telson: recycling garnalendoppen

Visbedrijf Telson in Lauwersoog doet onderzoek naar de toepassing van garnalendoppen. In de doppen, die overblijven na het pellen in de fabriek in Lauwersoog, zit chitine. Een hoogwaardige groene grondstof, die gebruikt kan worden in verschillende industrieën. Denk aan de lijm- en verfproductie, waterzuivering en medische industrie. Het onderzoek, ondersteund met subsidie van de provincie, is de laboratoriumfase inmiddels voorbij. Rob Pikkert: "Een kwestie van recyclen en uitproberen wat je met de verschillende stofjes kunt doen." De focus ligt nu op onderzoek naar de haalbaarheid van de onderzochte toepassingen. Eind 2019 moet een proeffabriek voor de verwerking van garnalendoppen klaar zijn.

Drenth Holland: omzetgroei en daling ziekteverzuim

Drenth Holland is een familiebedrijf uit Oude Pekela met twintig medewerkers. Het bedrijf produceert al tachtig jaar weefsels uit metaalgaasdoek, kunststofdraad of een combinatie daarvan. De weefsels worden geëxporteerd naar 35 landen. Zo worden Chinese paspoorten en bankbiljetten gemaakt met hoogwaardige weefsels uit Groningen. Ondersteund door subsidie van de provincie schafte het bedrijf een nieuwe weefstoel en naadmachine aan. Hierdoor werd de kwaliteit van de weefsels nog beter. Ook daalde het ziekteverzuim, omdat het werk minder belastend geworden is. De omzet groeide met vijftien procent. "We zien nog volop kansen in de houtindustrie en de markt voor veiligheidspapier en voedingsmiddelen", zegt directeur Piet Scholten. De ondernemer is blij met de opbouwende gesprekken met de provincie. "De ambtenaren dachten goed mee in ons investeringsproces."

Bakkerij Haafs: brood uit innovatieve oven

Terwijl de aanwezigen smullen van warme speculaastaart, vertelt Wilfred Haafs hoe hun zaak uitgroeide tot de grootste ambachtelijke bakkerij in de provincie. "Naast onze eigen winkels leveren we ook aan andere bakkers, restaurants en cateringbedrijven in heel Nederland." Met subsidie van de provincie kochten Wilfred en Petra Haafs onlangs een volautomatische steenoven. Bijzonder is dat de bodem, zijmuren en plafond van steen zijn. Hierdoor wordt de warmte geleidelijk afgegeven. "De korst krijgt zo meer aroma. Mensen willen weer genieten van lekker brood." De net geïnstalleerde oven wordt automatisch beladen en ontladen. Er kunnen 120 broden tegelijk in. Hierdoor wordt het werk minder zwaar. Ook zorgt de oven voor een constantere kwaliteit en minder energiekosten. Eenderde van de 2000 broden die Haafs dagelijks bakt, komt straks uit de nieuwe oven.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt