Subsidie voor Polyganics en Slijptechniek Noord voor nieuwe, innovatieve producten

21 mrt 2018

Financiering

Pompapparatuur voor organen van Organ Assist is bezig met internationale doorbraak

De provincie Groningen heeft diverse regelingen, fondsen en subsidies beschikbaar voor ondernemers. Allemaal met als doel om de werkgelegenheid te verhogen. Twee bedrijven van wie de subsidieaanvraag is goedgekeurd zijn Polyganics uit Stad en Slijptechniek Noord uit Stadskanaal. Polyganics krijgt van de provincie 125.000 euro voor de ontwikkeling van een innovatieve hersenpleister. Slijptechniek Noord is actief in de technieksector en ontvangt 50.000 euro subsidie voor de aanschaf van een machine waarmee zeer kleine, precisie gereedschappen gemaakt kunnen worden. Ook het bedrijf Organ Assist heeft in 2015 subsidie gekregen, bijna 150.000 euro. De opbrengt hiervan is dat het bedrijf bezig is om het product internationaal aan de man te brengen. De eerste resultaten zijn ook veelbelovend.

De hersenpleister die Polyganics ontwikkeld heeft.
De hersenpleister die Polyganics ontwikkeld heeft.
De mobiele donorassist die door steeds meer ziekenhuizen wordt gebruikt om donororganen langer bruikbaar te maken.
De mobiele donorassist die door steeds meer ziekenhuizen wordt gebruikt om donororganen langer bruikbaar te maken.

Polyganics
Het mkb-bedrijf Polyganics gaat een unieke pleister ontwikkelen en testen die gebruikt kan worden om lekkage van hersenvocht na hersenoperaties tegen te gaan. Na hersenoperaties wordt het hersenvlies vaak afgesloten met hechtingen. In tien tot zeventien procent van die gevallen werkt deze afsluiting onvoldoende. Hierdoor treden er vaak ernstige complicaties op. Een alternatief voor de lekkage is er op dit moment niet.

Het unieke van de pleister is dat hij enerzijds goed hecht en anderzijds na 30 dagen oplost waardoor niet opnieuw geopereerd hoeft te worden. Als laatste stap in de ontwikkeling moet het product nog klinisch worden getest. Polyganics werkt hiervoor samen met het Brain Technology Institute (waarin gerenommeerde hersenchirurgen uit Zwitserland, Noord-Amerika en Utrecht samenwerken). Het Groningse bedrijf Syncom is de andere formele projectpartner voor de ontwikkeling van de benodigde lijm. Daarnaast werkt Polyganics voor dit project met 6 noordelijke toeleveranciers. Tijdens het project zullen er vier nieuwe fte's worden gecreëerd bij Polyganics en Syncom samen. Polyganics verwacht in acht jaar te kunnen groeien met 40 fte (waarvan 90% LBO/MBO).

Slijptechniek Noord
Dit MKB bedrijf krijgt subsidie voor de aanschaf van een machine (de TTB Evolution) waarmee micro-gereedschap gemaakt kan worden. Dit zijn gereedschappen met diameters kleiner dan 1 millimeter. Het unieke aan de machine is dat deze, anders dan de huidige machines, wordt aangedreven door een magnetisch systeem. Hierdoor worden slijtage of onnauwkeurigheden tot een minimum teruggebracht. Ook vereisen de gereedschappen die door deze machine geproduceerd worden een precisie die alleen dit systeem kan maken. Het bedrijf verwacht dat door de investering er twee fte op lbo/mbo bijkomt.

Organ Assist
Deze Groningse spin-off heeft in 2011 en 2015 subsidie gehad van de provincie voor de ontwikkeling van een pompapparaat waarmee donororganen langer goed blijven om getransplanteerd te worden. Inmiddels is het bedrijf bezig aan een internationale doorbraak, want naast Nederlandse ziekenhuizen zien ook ziekenhuizen in China, Brazilië en eentje in Cambridge potentie in de pompapparatuur. 'Veel ziekenhuizen willen eerst harde bewijzen zien, voordat ze geloven in nieuwe apparatuur als de onze, aldus Arjan van der Plas die er vanaf het eerste moment bij betrokken is geweest. 'Financiering door partijen als de provincie helpt dan ontzettend om ons idee te ontwikkelen'. Dat de apparatuur werkt heeft het UMCG eind vorig jaar bewezen met een donorlever. De patiënt maakt het goed en de lever slaat aan.

Datgene wat Organ Assist heeft ontwikkeld is een pompapparaat waarmee bloedachtig vloeistof, voorzien van zuurstof door het donororgaan wordt gepompt. De apparatuur van Organ Assist is het enige apparaat dat met die vloeistof kan werken. Voor ieder orgaan moet er een andere pomp ontwikkeld worden. Momenteel is het bedrijf bezig om voor een ziekenhuis in Cambridge apparatuur te ontwikkelen voor nieren. Daarna volgen het hart en de alvleesklier.

Ook Het Dagblad van het Noorden heeft een groot artikel gewijd aan deze innovatieve bedrijven.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt