Teijin en BioBTX werken samen aan groene supervezel

29 okt 2018

Vergroening chemie

Het Japanse bedrijf Teijin Aramid en het Nederlandse BioBTX werken aan een kunstvezel die volledig wordt geproduceerd uit duurzame materialen. De provincies Groningen en Drenthe en Chemport Europe leveren samen een bijdrage van 80.000 euro aan het onderzoek hiernaar. Het initiatief van beide bedrijven draagt bij aan de vergroening van de industrie. Ook versterkt het de positie van het Noord-Nederlandse chemiecluster, ook wel bekend onder de naam Chemport Europe.

Op de foto:  BioBTX CEO Pieter Imhof en sitemanager Edward Groen van Teijin Aramid in de proeffabriek.

Tejin Aramid maakt zeer sterke vezels onder de naam Twaron. De vezels worden wereldwijd toegepast in producten die licht moeten zijn, zoals autobanden, beschermende kleding en containers voor in de luchtvaart. De vezels worden gemaakt uit fossiele grondstoffen, waar tot nu toe nog geen duurzaam alternatief voor was. Teijin Aramid in Delfzijl wil nu onderzoeken of het mogelijk is om van hun vezel een duurzame, biologische versie te produceren. Sitemanager Edward Groen: “Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor ons. We richten ons op verduurzaming van de keten door de toepassing van onze producten met een lichter gewicht en een langere levensduur. Daarnaast willen we ook de CO2-uitstoot van onze productie terugdringen. We focussen ons daar op de verlaging en verduurzaming van energiestromen. En we verkennen de mogelijkheden om onze grondstoffen te vergroenen. Fantastisch om samen met een partner uit Groningen deze verkenning uit te voeren.”

BioBTX
Voor het gebruik van groene grondstof werkt Tejin Aramid samen met het Groningse bedrijf BioBTX. Dit bedrijf ontwikkelt duurzame technologieën voor de chemische industrie. Met de technologie van BioBTX kunnen bouwstenen voor plastic op een duurzame manier geproduceerd worden. Daarmee kan het bedrijf de CO2-uitstoot flink omlaag brengen. Directeur Pieter Imhof van BioBTX reageert enthousiast. “We hebben al eerder laten zien dat het technisch gezien mogelijk is bio-gebaseerde BTX en polyester te maken. Via dit traject met het gerenommeerde Teijin Aramid willen we nu ook aantonen dat het prima als grondstof kan dienen voor hoogwaardige toepassingen, waaraan strenge kwaliteitseisen worden gesteld!”

Innovatie en banen

Beide bedrijven kregen voor hun onderzoeksproject een bijdrage van de provincies Groningen en Drenthe. De provincies zien het initiatief als een mooie innovatie voor de regio en verwachten dat de productie van de duurzame vezels banen gaat opleveren voor het Noorden. Nu werken bij Tejin Aramid bijna 1.000 mensen. Gedeputeerde Patrick Brouns ziet het ook als een mooie stap in de vergroening van de chemie: “Ons klimaat staat onder druk en we zullen met ons allen moeten werken aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het is goed te zien dat de chemische industrie haar verantwoordelijkheid neemt.”

Chemport Europe

Met  het initiatief van Tejin en BioBTX wordt de positie van Chemport Europe verder versterkt. Chemport Europe is de strategische samenwerking tussen de chemieclusters in Emmen en Delfzijl en het kenniscluster rond Groningen.

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt